Kategorier
Campingdagbok

En flaska med sommarluft.

2020-07-07

Det är med skräckblandad förtjusning som jag rullar in på den stora grusplanen. Husvagnar i långa rader står uppställda och bara väntar på att husse eller matte ska koppla på dem och dra ut på nya äventyr och upptäcka världen. 

Solens tidiga strålar sträcker ut sig längs den grova marken och med en gäspning speglar de sig i, av regn, vattenfyllda ojämnheter. Jag bländas när jag sakta rullar fram mot platsen där vår vagn har parkerats efter den senaste turen.

Jag har ett mål. Jag ämnar slutföra arbetet med att få ugnen att hosta igång. Problemet upptäcktes förra året tror jag. Det var väl som vanligt, någon kulinarisk upplevelse utöver det vanliga som skulle tillagas i vagnen. Hot-dog grillé och pommes de terre cuites och lite god dricka till det. Inget speciellt.

Ugnen tänds men efter några sekunder flämtar den till som om den har drabbats av akut astma och den annars så fina blå lågan övergår i något som mest kan liknas vid den olympiska elden. 

Jag har försökt att fixa det förut utan resultat. Jag är ju gammal snickare och numera lagerarbetare så lite händig är jag allt, men här stöter jag på patrull. Kanske gynekolog hade varit bättre. Att få in överkroppen för att se hur det ser ut där bakom är inte lätt. Det är ju ingen masugn direkt. Att jag spelar på den andra halvan av 45års-strecket är ju inte heller till min fördel. Det var länge sedan jag var smidig som en oljad hankatt.

Vi har vagnen hos en underbar återförsäljare och där kan jag söka råd. Jag lånar en flaska med sommarluft under tryck så att jag kan blåsa ner i brännaren. Inget resultat. Jag får tipset om regulatorn eller att röret med lufttillförsel är igensatt.

Vi åker till Lidköping på torsdag så min plan att försöka få igång ugnen innan dess verkar gå om intet. 

Samtidigt som jag låser vagnen och gör mig redo för hemfärd med svansen mellan benen tornar mörka gråa moln upp sig på himmelen. Klart som korvspad att det ska börja regna. Jag slår numret till Maria för att berätta, helgens meny får korrigeras lite. 

Med tom blick sitter jag kvar i bilen. Regnet öser ner. Efter en plötslig ingivelse står jag plötsligt vid kassan hos återförsäljaren. Jag har tömt deras hylla med Omniaprylar. Ugn, galler, silikonformar och en kokbok. 

Här ska det lagas mat, även om den där ugnen inte vill samarbeta.

Till hösten, innan Lopplådan ska stå och frysa i en maskinhall ska hon in på service. Då får de fixa den där ugnen.

Med vänlig hälsning, Ade.

 

Av Fredrik Adetoft

Pappa, sambo och bostadsrätt. Här vilar inga ledsamheter! Består till 99% av ren glädje. Hatar turbaserade sällskapsspel! Bloggar om allt och inget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s